ПОЧВАТА - НОВО ПОКОЛЕНИЕ ПОЧВЕНИ ПОДОБРИТЕЛИ
опазването на полезните микроорганизми и бактерии в почвата са гарант за живота на посевите въпреки климатичните промени?
Почвата е дом и източника на хранителни вещества и вода за Вашата култура. Да подпомогнете естествените процеси е най-добрата инвестиция, която ще намали рисковете от загуби при добива, но и ще ви спести средства при стандартното торене. Чрез стратегия с внасяне на органични вещества, микроорганизми, полезни гъби и бактерии, вие оптимизирате храненето на растенията и отключвате оптималното им развитие!
Как полезните микроорганизми и бактерии помагат на почвата и насажденията ви?
-
Почвата успява да преработва, задържа и подава на растенията полезните за тях хранителни вещества;
-
Наблюдава се висока водопроводимост и задържане на водни запаси достъпни за растенията въпреки периодите без дъжд;
-
Патогените биват изолирани и колонизирани от полезните микроорганизми, като корените на посевите остават защитени;
-
Почвата възстановява балансът и запасите си, което я прави по-устойчива на климатичните промени.

са възможно най-доброто решение, което ви спестява от стандартните торови норми.
Освен това снабдява растенията с пълната гама от нужните им хранителни вещества, в идеалния за тях момент.
ГРИЖАТА ЗА ПОЧВАТА Е ИНВЕСТИЦИЯ ДНЕС И В БЪДЕЩЕ
ОРГАНИЧНА МАТЕРИЯ В ПОЧВАТА
Какво е органична материя?
Това е онази част от почвата, която включва приблизително:
-
5% от живите организми
-
10% растителни остатъци
-
33-50% разлагаща се органична материя (активната фракция)
-
33-50% стабилна органична материя (хумус)
Органичната материя в почвата изпълнява няколко функции, а от практическа земеделска гледна точка тя е важна поради две основни причини: като „хранителен фонд” за растенията и като средство за подобряване на структурата на почвата и минимизиране на ерозията.
ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ:
Тъй като органичната материя в почвата се образува главно от растителни остатъци, тя съдържа всички основни хранителни вещества за растенията. Следователно натрупаната органична материя е склад за хранителни вещества за посевите. От своя страна, стабилната органична фракция (хумус) абсорбира и задържа хранителни вещества в достъпна за растенията форма. За да се поддържа тази система на кръговрат на хранителните вещества, скоростта на добавяне на органична материя от растителни остатъци и всякакви други източници, трябва да е равна на скоростта на разлагане с внимание към скоростта на усвояване от растенията и загубите от процесите на ерозиране.
Тези естествени процеси могат и е важно да бъдат подпомогнати от полезни земеделски практики, за да се предотвратят щетите от изменението на климата. С помощта на почвени подобрители с микроорганизми в състава си, запазване на растителните остатъци и подпомагане разлагането им с почвени деструктори.
Суровите растителни остатъци, помагат за защитата на почвата от ефекта на валежите, вятъра и слънцето. Отстраняването или изгарянето им излага почвата на отрицателни климатични въздействия и лишава почвените организми от техния първичен източник на енергия.
От своя страна употребата на растителни деструктори предотвратяват разпространението на болести в наследство от предходната реколта.
Друга ВАЖНА практика е добавянето на полезни гъби като Микоризата например. Тя е от съществено значение, както за богатството на почвата, така и за здравето на растенията. Тя създава защитна преграда от патогените и улеснява притока на хранителни вещества и вода към растението като му позволява да развие по-голяма коренова система и устойчивост към потенциални болести и климатични особенности.