top of page

Струпясване по Ябълката и Круша

Струпясването е от най-важните икономичекси болести при ябълката и крушата. Вреди като намалява количеството на плодовете защото предизвиква окапване на цвета и на завърза, а освен това влошава силно качеството на плода. Първите заразявания стават рано напролет когато разпъпват листата. 

Деформирането на плода, причинено от струпясването е една от най-важните икономически повреди от болестите.  За степента на неговата поява най-голямо значение имат устойчивостта на сорта и възрастта на плода. Причинител е гъбата Venturia inaequalis. Тя е аскомицетна гъба.

Цикълът на развитие: Струпясването по ябълката има две ясно разграничаващи се фази в цикъла на развитието си: паразитна и сапрофитна. Паразитната фаза обхваща целия вегетационен период и през нея гъбата напада всички зелени части на ябълката. Или това е фазата по време на вегетацията. 

Повечето болестотворни фитопатогени заразяват изтощени почви, където по една или друга причина не е са приложени съвременните добри практики и в следствие е станала бедна на хумус и с лош микробиологичен състав. Растенията израснали върху такава почва са слаби, с ниска устойчивост и податливи на нападение. Разграждането на растителните остатъци наесен с Екостърн , оздравява почвата  и с това добавя допълнително органика и хумус в състава й и помага в контрола на патогена.  Прилагането на МикохелпЕкопроп, Ризовитал 42 и обогатяването на почвата с повече органична материя с ФертифилдБио Азото.

Стратегия:

Кураци 400 мл+Липосам (прилепител) 50 мл

Курацио Струпясване по Ябълката и Круша. Струпясването е от най-важните икономичекси болести
bottom of page