top of page

Трипси

Култури които се нападат от трипса: плодове, зеленчуци като краставици, чушки, домати и патладжани, декоративни растения и чувствителни стайни растения като орхидеи и други. 

Възрастни: са с размер 1 - 3 милиметра; удължен; черно-кафяво оцветяване; тесени с черени и бели раирана крила.  Ларвата на трипса е безкрила; зелено, жълто или белезникаво тяло.

Развитие на Трипса: Трипсите снасят между 60 и 70 яйца и след 4 седмици се е развило ново поколение.

Стратегия за контрол и борба на трипса:

Борбата срещу неприятеля е най- добре да започне есента с вкарване на почвен инсектицид „Наруралис“ в доза 300мл/дка при култури със слята повърхности или с третиране на семената на покривните култури в дози съобразно съответната култура.

Вариант 3 

  1. Липосам 50мл./дка.

  2. НимАзал Т/С 200мл./дка

  3. Натуралис 200мл./дка. почвено с поливка, капково напояване.

  4. На Следващият ден Натуралис 100мл./дка. + Липосам 50мл./дка

  5. след 7 дни Натуралис 100мл./дка. + Липосам 50мл./дка

  6. на 14ти ден НимАзал Т/С 200мл./дка + Липосам 50мл./дка.

Забележка:

  • Сложете Сини уловки 10-30бр./дка.

Вариант 1: 

Гард MnZn през капоковото- 200 мл/дка (2 приложения прз 10 дни)- отлични резултати!

Вариант 2:

  1. Липосам 50мл./дка

  2. НимАзал Т/С 200мл./дка или Лимоцид 400мл./дка + ПиретроНатура 150мл/дка. + 

  3. Натуралис 400мл./дка. почвено с поливка, капково напояване. 

  4. При необходимост повтори след 7 дни. 

  5. Продължават да се пръскания само с НимАзал Т/С 200мл./дка + Липосам 50мл./дка до края на вегетацията.

Натуралис Стратегия за справяне с Трипси. Инсектициди на Амитица за защита на домати, краставици, пипер, цветя от Трипси.
Ним-азал Стратегия за справяне с Трипси. Инсектициди на Амитица за защита на домати, краставици, пипер, цветя от Трипси.
ГардMnZn Стратегия за справяне с Трипси. Инсектициди на Амитица за защита на домати, краставици, пипер, цветя от Трипси.
ЛИПОСАМ Стратегия за справяне с Трипси. Инсектициди на Амитица за защита на домати, краставици, пипер, цветя от Трипси.
bottom of page