top of page
Търсене

Третиране на семена при есенници – сигурна защита и оптимални добиви

  • hrmgriel
  • 27.08
  • време за четене: 2 мин.

ree
Какво представлява третирането на семената?
Третирането на семената е един от най-важните етапи в подготовката на есенниците – пшеница, ечемик, тритикале. То представлява обработка на семената с подходящи препарати преди сеитба, което осигурява ранна защита от болести и неприятели и дава на растенията здрав старт.
Защо е важно при есенниците?
Есенните култури са уязвими още в първите фази от развитието си. Болести като фузариум, септория и коренови гниени могат да компрометират посевите още преди да поникнат. Освен това неприятели в почвата атакуват младите растения и затрудняват равномерното им развитие.
Чрез третирането на семената земеделците получават:
  • Надеждна защита от болести и неприятели;
  • По-бързо и равномерно поникване;
  • По-ефективно усвояване на торовете и възможност за намаляване на торовите норми;
  • По-висока устойчивост на растенията към климатични стресове като суша или преовлажняване.

Третирането на семената е икономически изгодно, защото препаратът се прилага в минимални количества директно върху семето. Така се намаляват разходите за последващи листни третирания и се постига по-добър контрол още от самото начало.

Микроорганизми и полезни гъби – естествената подкрепа за здрави семена и силни растения!

Животът около семенцето
Всеки земеделец знае, че семето е началото на реколтата. Но често подценяваме какво се случва около него в почвата. Когато семенцето попадне в земята, заедно с него започват да действат и милиарди почвени микроорганизми и полезни гъби, които създават невидима защитна и хранителна среда.
Как действат микроорганизмите?
Микроорганизмите около семето играят ключова роля още в първите дни след сеитбата. Те:
  • Разграждат органичната материя и освобождават хранителни елементи, лесно усвоими от младото растение;
  • Стимулират образуването на коренова система, което осигурява по-добро вкореняване и устойчивост;
  • Произвеждат естествени биостимуланти и ензими, които ускоряват поникването и растежа.
Ролята на полезните гъби
Особено значение имат ризосферните и микоризните гъби, които образуват симбиоза с корените:
  • Увеличават усвояването на вода и минерали – особено фосфор и микроелементи;
  • Повишават устойчивостта на растенията срещу почвени патогени и стресови фактори като засушаване или студ;
  • Подобряват структурата на почвата и създават благоприятна среда за дългосрочно плодородие.
Защо това е важно за земеделието?
Когато семето е заобиколено от полезни микроорганизми и гъби, то има предимство още от старта. Резултатът е:
  • По-здрави и равномерни посеви;
  • Намалена нужда от минерални торове и химични препарати;
  • По-висока устойчивост на растенията през целия вегетационен период.

Съвременните биологични продукти за третиране на семена съчетават щамове от полезни бактерии и гъби, които се активират веднага след сеитба. Те създават естествен щит около семенцето, осигуряват му хранителна среда и подпомагат стабилното начало на развитието.

Микроорганизмите и полезните гъби са естествените съюзници на земеделеца. Чрез тях растенията получават силен старт, по-устойчиви са на болести и климатични предизвикателства, а почвата остава жива и плодородна.
 
 
 

Коментари

Коментарите не можаха да се заредят
Изглежда, че имаше технически проблем. Опитайте да се свържете отново или да обновите страницата.
bottom of page